Hantera Stress, Ångest och Trauma Effektivt
Stress och ångest är naturliga reaktioner på livets utmaningar. Men när dessa reaktioner blir överväldigande kan de leda till en rad mentala, emotionella och fysiska symtom som påverkar livskvaliteten negativt.
Här får du en djupare förståelse för dessa tillstånd, baserat på forskning från framstående experter som bl.a. Bessel van der Kolk och Judith Herman, studier samt evidensbaserade behandlingsmetoder som kan göra skillnad.
Hur stress och trauma påverkar kroppen och sinnet
Enligt Bessel van der Kolk och Judith Herman kan traumatiska upplevelser lagras i kroppen och kodas i amygdala i hjärnan. Detta kan innebära att kroppen ständigt är på högvarv, som om den fortfarande befinner sig i fara, vilket kan påverka hjärnans förmåga att reglera känslor, koncentrera sig och återhämta sig. Denna koppling mellan kropp och sinne är nyckeln till att förstå varför stress och trauma påverkar oss så djupt. Det är också en möjlig nyckel till hur du kan läka från stress, ångest och trauma.
37 % av kvinnorna och 21 % av männen i åldern 16–29 år rapporterade att de kände sig ganska eller mycket stressade under 2024. (Källa: Folkhälsomyndigheten)
Socialstyrelsen uppskattar att cirka 25% av befolkningen drabbas av ett ångestsyndrom någon gång under livet, med en prevalens som är två till tre gånger högre hos kvinnor än hos män.
3,9 % av världens befolkning har haft PTSD någon gång i livet. (Källa: WHO)
61 % av de som kände sig stressade rapporterade också ångest, och 51 % upplevde depression. (Källa: Mental Health Foundation)
Vanliga symptom på stress och ångest
Symptom på stress:
Fysiska
Spända muskler, huvudvärk, magproblem, hjärtklappning, sömnsvårigheter.
Emotionella
Irritabilitet, känsla av överväldigande, nedstämdhet.
Mentala
Koncentrationssvårigheter, katastroftänkande, låg motivation.
Symptom på ångest:
Fysiska
Bröstsmärtor, snabb andning, yrsel, illamående, kalla händer och fötter.
Emotionella
Intensiv oro, irrationella rädslor, känslor av skam och skuld.
Mentala
Överanalyserande, påträngande tankar, känsla av förlorad kontroll.
Stress vs. ångest – Vad är skillnaden?
Stress
Ofta en reaktion på en yttre situation eller utmaning, som till exempel en deadline, ekonomiska problem eller konflikter. Den har ofta en tydlig orsak och försvinner när situationen är löst. Stress är naturligt och kan vara både positiv (motiverande) och negativ (överväldigande). Vid långvarig stress kan det påverka kroppen negativt och leda till utmattning.
Ångest
Vanligen en inre, ihållande känsla av oro eller rädsla som ofta saknar en tydlig orsak. Den kan handla om en upplevd fara eller något som kanske aldrig inträffar. Ångest är ofta mer långvarig och kan bottna i tidigare trauman eller negativa tankemönster.
Behandlingsmetoder och dess effektivitet
Det finns idag effektiva, säkra och relativt snabba metoder för att lösa stress, ångest och trauma. Forskning visar att en kombination av kroppsliga och mentala tekniker kan ge stora förbättringar för personer som lider av stress, ångest och trauma. Här är några metoder som har dokumenterad effekt. Kom ihåg att alla är olika och att metoder kan ha olika effekt på olika människor:
Effektiva metoder:
1. Havening Techniques
En sensorisk metod som både sänker stress, lugnar kroppen, och hjälper till att bearbeta och lösa upp traumatiska minnen.
- Studie: En session Havening minskade avsevärt stress och förbättrade psykologisk hälsa. (Källa: ResearchGate)
2. Tapping
En metod som kombinerar lätt knackning på specifika akupressurpunkter med fokuserade tankar eller känslor för att minska stress, ångest och emotionella blockeringar.
- Studie: EFT visade 63 % minskning av ångestsymtom efter tre sessioner. (Källa: Frontiers in Psychology)
3. Hypnos
Ett avslappnat tillstånd som hjälper till att bearbeta undermedvetna tankar och beteenden.
- Statistik: 60–80 % av deltagarna upplevde förbättring av symtom efter hypnos. (Källa: PubMed)
4. Mental Träning
Metod för att stärka prestationer och mentala förmågor som fokus, självförtroende och stresshantering genom tekniker som visualisering, avslappning och målbildsträning.
5. Coaching
En målinriktad process där en coach hjälper individen att identifiera sina styrkor, övervinna hinder och utveckla strategier för att nå sina personliga eller professionella mål
Förväntade resultat efter behandling
Klienter som använder dessa metoder rapporterar ofta:
-
Minskad symptomintensitet
En märkbar minskning av både mentala och fysiska symptom. -
Förbättrad livskvalitet
Förmågan att hantera vardagliga utmaningar och känna glädje igen. -
Bättre självförståelse
Ökad insikt i egna reaktioner och en känsla av kontroll. -
Stärkt resiliens
Ökad motståndskraft mot framtida stress.
Redo att ta kontroll över stress och ångest?
Jack är traumautbildad, certifierad coach, mental tränare och har sedan 2017 stöttat många med trauma, ångest och stress. Välkommen att utforska vad en session kan ge dig. En session kan göra stor skillnad och för de flesta räcker 1–3 sessioner för att uppleva betydande förändringar. För vissa fler. Alla är olika.
Boka en session idag och börja din resa mot mer välmående.
Guidad självhjälp och info
Guidad Självcoaching Video
Bessel van der Kolk om Trauma
Instruktionsvideo för Tapping
Länkar
Vanligt förekommande frågor
Har du funderingar om coaching & terapi? Här är några av de vanligaste frågor vi får. Om du behöver mer hjälp, tveka inte att kontakta oss!
Vad är skillnaden mellan livscoaching, mental träning och samtalsterapi?
- Livscoaching fokuserar på personlig utveckling, mål och att skapa förändringar i ditt liv.
- Mental träning handlar om att optimera prestationer och bygga starka mentala vanor, ofta för idrottare, artister och ledare men även för privatpersoner..
- Samtalsterapi hjälper dig att bearbeta stress, trauman, ångest, utmattning, depression, relationsproblem mm. på en djupare nivå.
Hur vet jag vilken metod som passar mig bäst?
Du behöver inte veta i förväg! Alla människor är olika och under sessionerna anpassar vi upplägget efter dina behov. Olika tekniker kombineras och anpassas unikt för dig för bästa resultat.
Hur snabbt kan jag förvänta mig resultat?
Många klienter upplever märkbar förändring redan efter en session. För specifika utmaningar kommer de flesta 1-3 sessioner. Alla är olika och allt beror på. Vissa utmaningar löses på en session, andra kan behöva fler. Bokar du förändringspaket arbetar vi fördjupande under 5 – 10 sessioner.
Kan jag boka online-samtal eller behöver jag vara på plats?
Du kan välja! Jag erbjuder både videosamtal online (från hela världen) vilka fungerar lika bra som fysiska möten. Och du kan boka fysiska möten i Uppsala eller till din arbetsplats.
Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag?
Ja! Stresshantering och mental träning är för de flesta företag godkända för friskvårdsbidrag.
Jag har testat andra coacher/terapeuter tidigare utan resultat. Vad gör dig annorlunda?
Jag arbetar lösningsfokuserat och individanpassat, där vi går till orsaken bakom dina utmaningar istället för att bara lindra symptomen.
Genom att kombinera coaching, terapi och mental träning – genom tekniker från ICF-coaching, NLP, hypnosterapi, Havening och Tapping – kan vi skapa förändring på både mental, känslomässig, undermedveten och beteendemässig nivå.
Till skillnad från metoder som enbart fokuserar på tankar eller beteenden ser jag till hela dig – tankar, känslor, kroppsliga reaktioner och undermedvetna mönster. Trygghet är avgörande och det är viktigt att du kan känna dig 100 % trygg och få rätt guidning i din egen takt. Ingen färdig mall – allt skräddarsys efter vad som fungerar för dig.
Kan en fobi verkligen lösas på 1–2 sessioner?
Det beror på, men oftast ja. Med rätt metoder och fokus kan fobier ofta lösas på 1–2 sessioner. Alla är olika.
Hur går en session till?
Alla sessioner ser olika ut för olika personer och för olika utmaningar. Jag har en helt icke dömande inställning till vad du delar, jag har tystnadsplikt och är 110% närvarande för dig.
Vanligen förklarar jag hur stress- och nervsystemet fungerar och ger dig den information och kunskap du behöver. Jag arbetar i princip alltid med reglering av stress- och nervsystemet genom psykosensoriska metoder som Havening, tapping, andning och EMDR.
Ofta använder vi hypnos / guidad meditation och djupare frågeställningar som får dig att hitta svaren inom dig själv.
Mina sessioner kan vara lättsamma även vid tunga ämnen och klienter lämnar oftast mer hoppfulla, lättare i sinnet och lugnare med ny riktning.
Hur ser du på läkning och människor som söker hjälp?
Jag ser varje människa som hel och i ständig utveckling, inte som trasig. Vi har alla upp- och nedgångar och mina sessioner handlar om att ändra gamla mönster, hitta inre styrka, växa genom dina utmaningar och guida dig till att förstå hur just Du fungerar.
Tillsammans kan vi hitta vägar för att stärka dig, förbättra ditt välmående och bidra till det du behöver i ditt liv.
Finns det vetenskapliga bevis för de metoder du använder?
Ja, flera av de metoder jag använder har stöd i forskning:
- ICF-coaching (International Coaching Federation) bygger på evidensbaserade metoder för att stärka självinsikt, målmedvetenhet och beteendeförändring. Studier visar att professionell coaching kan förbättra prestation, självkänsla och välmående, samt minska stress.
- Havening bygger på neurovetenskap och syftar till att minska stress och trauma genom att förändra hjärnans respons på minnen. Studier visar att metoden kan minska aktiviteten i amygdala och hjälpa hjärnan att skapa nya, mer neutrala kopplingar.
- Tapping (EFT) har undersökts i över 100 studier och visat positiva effekter på stress, ångest, PTSD och fobier. En metaanalys publicerad i Journal of Nervous and Mental Disease fann att EFT signifikant minskade ångestnivåer.
- Mental träning och NLP (Neuro-Linguistic Programming) har stöd i psykologisk forskning kring kognitiv beteendeterapi (KBT) och neuroplasticitet, och används för att omprogrammera tanke- och beteendemönster.
- Hypnosterapi är erkänd av organisationer som American Psychological Association och används kliniskt för att hantera smärta, ångest och trauma.
Många av dessa metoder används inom både klinisk psykologi och prestationsutveckling, och forskning inom neurovetenskap visar hur sensorisk stimulering kan påverka hjärnan positivt. Det finns många studier för dig som är intresserad att söka efter online.
Hur vet jag att det här fungerar för mig?
Det vet du inte. Ingen terapeut, coach eller mental tränare kan lova några resultat.
Viktigast i mina sessioner är säkerhet och personlig anpassning. Jag har en stor verktygslåda och lång erfarenhet av många olika typer av utmaningar och personligheter. Jag anpassar allting unikt efter dig och vi fortsätter tills du är nöjd. När du har ett öppet förhållningssätt och nyfiken inställning brukar förändring kunna ske snabbare och lättare.
Har du tystnadsplikt och hur hanteras sekretessen?
Ja, all kontakt och alla sessioner omfattas av tystnadsplikt och sekretess. Det betyder att allt du delar med mig stannar mellan oss och aldrig förs vidare till tredje part utan ditt uttryckliga samtycke.
Undantag gäller endast vid lagstadgad skyldighet att rapportera, exempelvis om det finns omedelbar fara för liv eller allvarlig brottslighet.
Har du fortfarande frågor? Kontakta oss